Kraljevska venčanja
April 10, 2015

Istorija venčanja – koje to običaje i danas čuvamo?

Brak kao zajednica između muškarca i žene ima svoju dugu tradiciju. Uz nju se vezuju i različiti običaji. Ono što se menjalo jeste odnos u braku, položaj žene, ali je okosnica uvek bila ista – proslava ovog događaja.

Stupanje u brak oduvek se smatralom polaganjem ispita zrelosti, spremnosti da se bude domaćin, odnosno domaćica, da se brine o deci i porodici. Sve je poteklo od prvog, najranijeg venčanja, kada je zapravo bilo važno obezbediti zaštitu i opstanak, a manje se vodilo računa o emocijama.

Običaji iz davnina

Iz tog ranog perioda, čak iz petog veka, potiču i momačke večeri, koje su nazivane mladoženjinim zabavama ili zabavama neženja. Po ovome su prvenstveno bili poznati Spartanci, koji su na ovaj način pomagali mladoženji da prevaziđe nervozu pred važan dan. I danas se ovakva dešavanja organizuju, i to pod stavkom „obavezno“. Naravno, vodi se računa da proslava ne bude neposredno pred važan dan, jer se zna kako se ove noći i jutra završe!

Ono što je i danas jedan od simbola venčanja, kada je reč o mladi, jeste venčani buket ili bidermajer. Osim kao ukras, ovaj cvetni aranžman simboliše i buduću udaju, pa je jedan od razloga zbog kog se devojke otimaju kada ga mlada baci iza leđa. Nekada nije bio bogat kao ovi današnji, koji se sada ne prave samo od prirodnog cveća, nego i onog večtačkog, sa mnoštvom ukrasa. Buketi su ranije pravljeni od lekovitih biljaka i žitarica, i to sa jasnom svrhom – da se odagnaju zli duhovi dok mlade prilaze ka oltaru. Kasnije su korišćene biljke koje su simbolisale plodnost. Osim buketa cveća, nosili su se i ispleteni venčići oko glave.

Kada je reč o odeći, i u prošlosti se najviše pažnje poklanjalo ženi. Naravno, venčanice su bile skromnije i takođe su nosile poruku. Na primer, osamnaesti vek su obeležile jednostavne haljine, kada je reč o siromašnijem sloju stanovništva. One su prikazivale činjenicu da mlade ništa sa sobom nisu donele, te da izabranika neće opteretiti dugovima. Iako se veruje da je bela odeća tradicionalna, zapravo nije tako. Sve do sredine devetnaestog veka, mlade su birale svoje najlepše haljine, koje su bile različitih boja i krojeva. Tačno 1840. godine britanska kraljica Viktorija je postavila standard bele venčanice, a mnoge mlade ga prate i danas.

Deo mladinog izgleda oduvek je bio i veo. On je nekada predstavljao skromnost devojke, ali je bio i simbol pokornosti i potčinjenosti supruge. Tokom šesnaestog veka njegova uloga je počela da bude modna. Korišćeni su različiti materijali, a posebno čipka. Danas ih viđamo, ali tek ponekad, najčešće  u sklopu ekskluzivnih i raskošnih venčanica.

I prsten, nakit koji simbolizuje vezu, korišćen je veoma davno. Ovakav oblik vezivanja ili obećanja jedno drugom poštovale su sve civilizacije. Krug je simbol večnosti, a pre metala pravljen je od drveta, sena, kože, kosti. Kada je metal otkriven, prstenje je bilo nezgrapno i glomazno, pa su plemeniti metali uveliko popravili stvar.